dimecres, 30 de gener del 2013

La Catalunya independent, una lliçó positiva al món

L'agència internacional Reuters considera que els moviments independentistes a Catalunya i a Escòcia aporten "una lliçó positiva" al món pel seu caire pacífic


L'11 de setembre va canviar el rumb de Catalunya. 1 milió i mig de persones es van manifestar per demanar la independència de Catalunya, amb tota la il·lusió del món per fer-ho realitat. Cap incident, cap notícia més enllà que els catalans havien fet història. Des d'aleshores. s'ha anat configurant el moviment a nivell polític amb 2 elements claus per banda catalana: el pacifisme i la democràcia. Així ho reconeix l'agència internacional Reuters, que considera que el moviment independentista català - així com l'escocès - està oferint una "lliçó positiva al món". Al contrari del que volen fer creure alguns, i malgrat les dificultats, el món té interès en què pensa fer Catalunya.

 
La "principal lliçó" dels moviments independentistes de Catalunya i Escòcia "és que han estat relativament efectius en continuar sent pacífics, en comparació amb els separatistes violents de l'IRA a Irlanda del Nord o d'ETA al País Basc". Aquesta és l'anàlisi que aquest dimarts fa l'agència internacional Reuters, que dedica un reportatge a comparar els processos independentistes d'Escòcia i Catalunya. L'agència es pregunta si els referèndums a tots dos països, previstos pel 2014, podrien "canviar" Europa, i descriu un creixent interès fora del continent, especialment als Estats Units, Rússia i la Xina, per si hi ha "canvis radicals" a dos dels "grans estats" del vell continent.

Espanya, el perill
Reuters considera que el moviment català és explícitament pacífic, però alerta del perill per la convivència que podria suposar la intolerància espanyola a la democràcia exercida des de Catalunya. "Si Catalunya vota per la seva independència però Madrid intenta bloquejar la separació, el ressentiment que des fa temps s'ha anat acumulant sobre diferents temes podria derivar en violència al carrer. Fins ara, però, la lliçó més destacada dels moviments independentistes d'Escòcia i Catalunya sembla ser positiva: tots dos han aconseguit ser relativament efectius i alhora pacífics", explica el reportatge.

Sense arguments per l'unionisme
El reportatge de Reuters assegura que mentre a Catalunya el suport pel 'sí' a la independència és de més del 50%, a Escòcia no supera el terç dels votants, però prediu que la situació "pot canviar" quan s'acostin les consultes. El periodista assegura que "cap" de les persones que va entrevistar pels carrers de Barcelona per fer el reportatge "estava entusiasmada amb la idea de mantenir un estat unit" a Espanya. "Els que planegen votar en contra de la independència citen el seu cinisme respecte als polítics en general, i diuen que dubten que els líders d'una Catalunya independent ho fessin gaire millor", destaca l'article.

Les potències miren Catalunya
El text cita analistes i experts internacionals, que asseguren que els processos iniciats a Catalunya i Escòcia "desperten interès més enllà d'Europa", especialment a la Xina, Rússia i els Estats Units. Reuters entrevista a Fiona Hill, una exmembre del Consell d'Intel·ligència Nacional dels EUA i ara responsable d'Afers Europeus de la Brookings Institution de Washington, que assegura que Londres i Madrid "no sembla que s'adonin de com d'important" és tot el que està passant. "Estem parlant de dos dels estats més antics d'Europa", assegura Hill.

Segons Reuters, si Catalunya i/o Escòcia voten a favor de la independència "ningú sap que significarà a la pràctica". El text assegura que els dos nous estats probablement haurien de negociar l'entrada a la Unió Europea, i parla de la possibilitat d'un "veto" per part de Londres o Madrid. Amb tot, Reuters destaca de forma especial les diferències entre l'actitud del primer ministre britànic, David Cameron -"que ha acordat cooperar amb el referèndum"- i la del govern espanyol, que, "en contrast, ha declarat que lluitarà contra la consulta per raons constitucionals".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

no es publicaran els comentaris que a criteri de la gent administradora del blog tinguin un contingut ofensiu i poc respectuós amb la diversitat i pluralitat.